ZX-14 | ZX-12R | ZX-11 | ZX-10R | ZX-9R | ZX-7R | ZX-6R | 500R | 250R | Concours14 | Z1000 | Z750 | Versys | Vulcan | KLR | KLX

My ZX-12R is not starting

This is a discussion on My ZX-12R is not starting within the ZX-12R forums, part of the Kawasaki Motorcycles category; Hello guys. I'm new here, and new on a zx12 too - well actually about 9 mos. My bike (A1 model) stopped running today while ...


Kawasaki Forums
Go Back   Kawasaki Forum :: KawasakiWorld.com > Kawasaki Motorcycles > ZX-12R


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
 
Old 02-21-2012, 02:25 PM   #1
Member
 
12Ninjas's Avatar
 
From: Hilton Head, SC
Joined: Feb 2012

I Ride: 2004 Zx-12R, 2000 ZX-12R
I Race: none

Posts: 31
My ZX-12R is not starting

Hello guys. I'm new here, and new on a zx12 too - well actually about 9 mos.

My bike (A1 model) stopped running today while I was going about 60 mph. It just shut off and I saw the oil and the FI light going on.
Prior to this...about 2 minutes before, when I cranked it up, it was acting as if the battery was going dead (but my battery is fine, I checked it). It was barelly turning over. if I remember corectly, it did this a couple more times this past week.
I'm thinking it could be some sort of sensor? I thought I would ask you guys first before I take it to the doctor...maybe this is a quick fix?

Can someone help? Please...
   
 
Old 02-21-2012, 02:47 PM   #2
Senior Member
 
From: Midwest
Joined: Apr 2002

I Ride: ZX12R

Posts: 2,258
Does it crank at full speed and just not start??
   
 
Old 02-21-2012, 02:54 PM   #3
Senior Member
 
my12r's Avatar
 
From: Pure Bred Minnestrohtan
Joined: Mar 2011

I Ride: A Green Missile
I Race: My shadow.....

Posts: 2,600
Check the stator/rectifier plug in the tail (3 wire plug) and make sure it's been repaired. If not and it's full of oil, this will be your starting point.

Even with Kawasakis botched recall repair, they can still fill with oil....mine did.
   
 
Old 02-21-2012, 02:57 PM   #4
Member
 
12Ninjas's Avatar
 
From: Hilton Head, SC
Joined: Feb 2012

I Ride: 2004 Zx-12R, 2000 ZX-12R
I Race: none

Posts: 31
Quote:
Does it crank at full speed and just not start??
I don't know if it will crank at full speed because I couldn't get it to start in the few times I tried, but it cranks, turns over, it just won't start.
   
 
Old 02-21-2012, 02:58 PM   #5
Member
 
12Ninjas's Avatar
 
From: Hilton Head, SC
Joined: Feb 2012

I Ride: 2004 Zx-12R, 2000 ZX-12R
I Race: none

Posts: 31
Quote:
Check the stator/rectifier plug in the tail (3 wire plug) and make sure it's been repaired. If not and it's full of oil, this will be your starting point.

Even with Kawasakis botched recall repair, they can still fill with oil....mine did.
If it is full, does that mean I can clean it and dry it up, or just get a working one?
   
 
Old 02-21-2012, 03:09 PM   #6
Senior Member
 
From: US
Joined: Mar 2004

I Ride: Kawasaki
I Race: none

Posts: 518
Quote:
Hello guys. I'm new here, and new on a zx12 too - well actually about 9 mos.

My bike (A1 model) stopped running today while I was going about 60 mph. It just shut off and I saw the oil and the FI light going on.
Prior to this...about 2 minutes before, when I cranked it up, it was acting as if the battery was going dead (but my battery is fine, I checked it). It was barelly turning over. if I remember corectly, it did this a couple more times this past week.
I'm thinking it could be some sort of sensor? I thought I would ask you guys first before I take it to the doctor...maybe this is a quick fix?

Can someone help? Please...
This happened to me when I first got my bike & it was self inflicted because I put on what I didn't know at the time was a bad Serial PC3 which fouled up two spark plugs once I replaced the spark plugs & removed the Serial PC3 fixed the problem. Do you have a power commander?? You may want to disconnect it
   
 
Old 02-21-2012, 03:17 PM   #7
Member
 
12Ninjas's Avatar
 
From: Hilton Head, SC
Joined: Feb 2012

I Ride: 2004 Zx-12R, 2000 ZX-12R
I Race: none

Posts: 31
Quote:
Do you have a power commander?? You may want to disconnect it
Yes I do, but it's been on the bike since 2009. The previous owner installed it.
I called him as well, and he told me he had a similar problem 2 years ago. Took his bike to the dealership and it turned out he had to replace the air sensor (bellow the gas tank).
But I'll look it up. Thanks.
   
 
Old 02-21-2012, 03:52 PM   #8
Senior Member
 
my12r's Avatar
 
From: Pure Bred Minnestrohtan
Joined: Mar 2011

I Ride: A Green Missile
I Race: My shadow.....

Posts: 2,600
There is many a thread on here for the stator fix. Check the plug and go from there.

As for the Power Commander, I didn't even think of that. Good call. Prop the tank up and unplug that and reconnect the factory plugs under there and see if she fires.
   
 
Old 02-22-2012, 01:25 AM   #9
Senior Member
 
From: US
Joined: Mar 2004

I Ride: Kawasaki
I Race: none

Posts: 518
Quote:
Yes I do, but it's been on the bike since 2009. The previous owner installed it.
I called him as well, and he told me he had a similar problem 2 years ago. Took his bike to the dealership and it turned out he had to replace the air sensor (bellow the gas tank).
But I'll look it up. Thanks.
Based on your orginal story about the bike running & cutting off doing 60mph & getting the FI light is exactly what my PC did & I had a passenger on the freeway luckily when it cut off I was able to get it back started while coasting on the freeway!! I got it back home but barely when those PC's go ba d or start to go bad they will do strange stuff & cause other electronics on your bike to go bad. Check to see if the previous owner put on a serial vs. the USB version. The serial versions were horrible do a search on bad PC's I have my detailed story on here as well. It's rare for the USB ones to go bad but on some rare occasions some members have had issues. I brought the USB one & sent the serial back to Dynojet 3 times before I finally got a good replacement which I sold. The stator issue could be an issue but that had different symptoms my headlights went out & it wouldn't keep my battery charged. If it is the PC be on the look out for other gremlins. If its the serial version get rid of it & get the USB version if USB version send back to Dynojet for a replacement. I brought my USB 8 years ago knock on wood it's been bulletproof never lost the map even through the Stator issues. Save ur self that headache & have the wires soldered haven't had the issue since.
   
 
Old 02-22-2012, 01:48 AM   #10
Senior Member
 
maxumis's Avatar
 
From: sydney australia
Joined: Aug 2010

I Ride: 05zx12r
I Race: 05zx12r

Posts: 3,019
The PC will not make your motor kick over "like a flat battery"as you said in your first post,my12r has some advise to check about in the early style of bike!At least check the earth and positive connections as well.

Last edited by maxumis; 02-22-2012 at 01:52 AM.
   
 
Old 02-22-2012, 10:19 AM   #11
Senior Member
 
From: Midwest
Joined: Apr 2002

I Ride: ZX12R

Posts: 2,258
Quote:
I don't know if it will crank at full speed because I couldn't get it to start in the few times I tried, but it cranks, turns over, it just won't start.


Never mind..
   
 
Old 02-22-2012, 11:02 AM   #12
Senior Member
 
kandypink12's Avatar
 
From: north alabama
Joined: Jun 2011

I Ride: 2000 ZX12

Posts: 448
if it turns over at full speed but will not start it could be a few different sensors. i spent 1000 $ at a shop and they could not find the problem. turned out to be a 50$ part. (crankshaft sensor). i was pissed!
   
 
Old 02-24-2012, 12:06 PM   #13
Member
 
12Ninjas's Avatar
 
From: Hilton Head, SC
Joined: Feb 2012

I Ride: 2004 Zx-12R, 2000 ZX-12R
I Race: none

Posts: 31
OK, so I checked the stator/rectifier and it looked to be in good shape. I also bypassed the PC and that didn't help either.
Does anyone have any other suggestions?

Could it be the same problem (with the air sensor), the previous owner had?
   
 
Old 02-24-2012, 12:35 PM   #14
Senior Member
 
GO 200's Avatar
 
From: Cadiz, KY USA
Joined: Sep 2002

I Ride: 2000 ZX-12R

Posts: 25,138
Quote:
OK, so I checked the stator/rectifier and it looked to be in good shape. I also bypassed the PC and that didn't help either.
Does anyone have any other suggestions?

Could it be the same problem (with the air sensor), the previous owner had?
I hate to keep giving the same suggestions to people, but really - your battery can check good & still not provide the power the 12's ECU is looking for... Before you spend really big money, you might try a new battery... I know it sounds kinda lame, but it happens as people start their riding seasons every year, and there's empirical data to suggest it does happen...

Battery stuff on a 12 is usually a PITA also, cuz the sadistic genius that designed the battery box had a real sense of humor... Hope this helps, & keep us posted so we can learn!!
   
 
Old 02-24-2012, 01:04 PM   #15
Senior Member
 
my12r's Avatar
 
From: Pure Bred Minnestrohtan
Joined: Mar 2011

I Ride: A Green Missile
I Race: My shadow.....

Posts: 2,600
And a even cheaper way to test if it is indeed the battery current causing an issue....try jump starting the bike.

If you have a battery charger you can do this easily. Connect it, turn it on, and hit the start button. A bikes current needs are far far less than a car, so you only need a few amps and off ya go. If the battery is falling on its face and causing it, the extra couple amps from the charger should cause it to fire.

OR...

You could go spend money on a new battery and see if that is or ain't the issue. I spose, you could always return the battery if its not...unless you buy a cheap lead/acid....

My $0.02 on that.

You could also measure the current draw on the existing battery as well with a multimeter.....not only voltage, but current (amps) as well. This can indicate a few things........but that's far too in depth at this point...

Last edited by my12r; 02-24-2012 at 01:06 PM.
   
Reply

  Kawasaki Forum :: KawasakiWorld.com > Kawasaki Motorcycles > ZX-12R


Search tags for this page
2003 kawasaki zx12r shut down while riding won't start
,

fi light on my zx1200

,

my zx12 just shut off when i was riding

,
my zx12r shut off due to no oil
,

my zx12r shuts off while i'm riding

,
reasons my 04 zx12 want fire
,

what models would keep my kawasaki from running

,
why won't my zx 1200 kawasaki motorcycle won't turn over
,

zx12r diagnostic mode

,
zx12r kawasaki its swings but do not start what can it be
,

zx12r not starting

,

zx12r turns over but won't start

Click on a term to search for related topics.

Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My ZX-12R is not starting 12Ninjas ZX-12R 0 02-21-2012 02:20 PM
Starting noise Seno ZX-9R 5 07-12-2006 07:19 AM
I think I am starting to like the ZZR1400 looks..... easyrider ZX-14 17 09-24-2005 12:42 AM
PC III's on E-Bay 15 of them starting at $90 for 00-01 12R's SilkyWilson ZX-12R 0 07-24-2003 05:03 AM