Tire change/Engine noise - Kawasaki Forum :: KawasakiWorld.com
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 20 Old 02-18-2012, 10:07 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Harrisburg, PA
Posts: 14
Tire change/Engine noise

Well we had a nice sunny 55 degree day today here in PA and I happened to be home from the weekend from college, so I figured it would be a good chance to get the old 12 out of hibernation and change the front tire to the new Michelle PR2 I got for Christmas. To make an incredibly long story short, essentially everything that could go wrong did, including the 12 falling off of the stand (must have still been sleepy ) . It did not fall very hard as I managed to catch it as it was falling but because of my position I couldnt hold it up. Now when it runs I notice a loud ticking coming from the top right side of the engine, when revved the ticking speeds up proportionately although it doesn't seem to get any louder. Any suggestions, or am I just paranoid?
imburning is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 20 Old 02-18-2012, 11:45 PM
Senior Member
 
JPMuscle's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: J town
Posts: 991
tweak the fan maybe?

03 ZX12r - Cosmic Red ( Dont be fooled, shes purple)
Sold.......
JPMuscle is online now  
post #3 of 20 Old 02-19-2012, 05:15 AM
Member
 
SpeedKillz's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Charlotte, NC.
Posts: 40
if the noise increases as you rev it up, it only makes sense (to me), it's coming from the engine!
SpeedKillz is offline  
post #4 of 20 Old 02-19-2012, 05:47 AM
Senior Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: South of the Bridge
Posts: 135
Fell on the right side? A description of any damage might help. How about the exhaust? Leaking anywhere since the fall?

'03 12R, Cosmic Splendor Red, SS full Yosh RS-3, BMC Race, PCIII USB, Muzzy Ign. Adv.
Since you're back there tell me if this bike makes my ass look big.
ososlo is offline  
post #5 of 20 Old 02-19-2012, 06:29 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Harrisburg, PA
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by JPMuscle View Post
tweak the fan maybe?
I thought it could be that but the fans werent running at the time.

Quote:
Originally Posted by SpeedKillz View Post
if the noise increases as you rev it up, it only makes sense (to me), it's coming from the engine!
I may have limited mechanical skills, but even i know that!

Quote:
Originally Posted by ososlo View Post
Fell on the right side? A description of any damage might help. How about the exhaust? Leaking anywhere since the fall?
Sorry, I should have specified that. Yes, it did fall on the right side, the only noticeable damage was a small scratch on the bottom of the clutch(?) cover. I thought it might have been leaking from the exhaust too but it didnt seem like it was coming from that area. It's like the valves on the right side have gotten very noisy (that's just a guess with no support tho). Like I said it really didnt fall very hard, I caught it on the way down but as I was in front of the bike and couldn't hold the weight it was just like one of those slow motion movie falls. It's a streetfighter so no fairing damage tho
imburning is offline  
post #6 of 20 Old 02-19-2012, 06:47 AM
Senior Member
 
rocket12r's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Canada
Posts: 125
Send a message via Yahoo to rocket12r
Ticking noise when cold and goes away when warmed up possible valve clearance.If the bike has been sitting on the side stand for a long period of time lack of oil,,

Last edited by rocket12r; 02-19-2012 at 07:08 AM.
rocket12r is offline  
post #7 of 20 Old 02-19-2012, 07:02 AM
Member
 
SpeedKillz's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Charlotte, NC.
Posts: 40
Quote:
Originally Posted by imburning View Post
I may have limited mechanical skills, but even i know that!
I have no way of knowing how limited your skillz are mate - i was just pointing out the obvious, and it was rather a response to JPMuscle's "tweak the fan" comment...but you're welcome
SpeedKillz is offline  
post #8 of 20 Old 02-19-2012, 07:59 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Harrisburg, PA
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by rocket12r View Post
Ticking noise when cold and goes away when warmed up possible valve clearance.If the bike has been sitting on the side stand for a long period of time lack of oil,,
I didn't let the bike warm up too much, just enough to move it back into the shed, I'll warm it up and let you know the results. It has about 26k on the clock (purchased at ~24k) and I'm not sure when the valves were last done, so I'm guessing it's a good idea to go get them checked/done anyway. It was only on it's side for about 30 seconds.
Quote:
Originally Posted by SpeedKillz View Post
I have no way of knowing how limited your skillz are mate - i was just pointing out the obvious, and it was rather a response to JPMuscle's "tweak the fan" comment...but you're welcome
Hey man, I appreciate all input, it was all in good fun
imburning is offline  
post #9 of 20 Old 02-19-2012, 08:33 AM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Hackettstown N.J.
Posts: 340
Just a stupid question, does your oil light come on with the key and go right out when you start the engine? ZX12s don't like being on their side and suck air into the oil pickups causing a lack of oil pressure. If your oil pressure light is working correctly, this is not the issue.

Tazio "02 12R, '63 Bonneville
Tazio is offline  
post #10 of 20 Old 02-19-2012, 09:09 AM
Senior Member
 
jhinderliter's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: central il
Posts: 2,768
exaust leak...

tighten up the nuts on your exaust studs coming out of the head...
jhinderliter is offline  
post #11 of 20 Old 02-19-2012, 10:21 AM
Senior Member
 
winters19's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Indiana
Posts: 366
Quote:
Originally Posted by jhinderliter View Post
exaust leak...

tighten up the nuts on your exaust studs coming out of the head...
Yep!!! Mine made that same loud tick.

When I put on my Akrapovic I was almost able to unscrew the exhaust nuts by hand. They were way loose. No tick now.
winters19 is offline  
post #12 of 20 Old 02-19-2012, 11:42 AM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: CA
Posts: 1,943
Bike's been sitting? Start up a dry engine without priming that oil filter? Top end tick sounds like no oil getting there.
hubz14 is offline  
post #13 of 20 Old 02-19-2012, 12:37 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Harrisburg, PA
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by Tazio View Post
Just a stupid question, does your oil light come on with the key and go right out when you start the engine? ZX12s don't like being on their side and suck air into the oil pickups causing a lack of oil pressure. If your oil pressure light is working correctly, this is not the issue.
Yep, the oil light comes on as normal and turns off as soon as the engine catches.

Quote:
Originally Posted by winters19 View Post
Yep!!! Mine made that same loud tick.

When I put on my Akrapovic I was almost able to unscrew the exhaust nuts by hand. They were way loose. No tick now.
Well I just went on a short ~10 minute ride, the ticking noise seemed to get quieter as the bike got hotter, so I'm guessing Rocket12r's suggestion of valves is probably correct. I'll make sure to call the local shop and set up a valve adjustment in the spring. But just to make sure leaky exhaust isnt the cause either, I'll tighten up those bolts before I make an appointment and see if that makes any difference. Coincidentally, after the ride I noticed that the stator connector was extremely hot, I've never had a problem with it before even given the bike's history, so I'm guessing the stator connector mod is in order. Even though it was a short ride, I almost forgot how fun the 12 is

Thanks to everyone for the help!
imburning is offline  
post #14 of 20 Old 02-19-2012, 05:35 PM
Senior Member
 
rundog's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Bay Area California
Posts: 1,304
Before you spend any money, try this -

ENGINE COLD!

1) Bump your starter a couple of times without starting the motor, just a short bump.

2 Loosen the two bolts at the top and the bottom of the cam chain tensioner from a quarter of a turn to a third of a turn. Do not go further or else you will have to remove and reset the tensioner.

3) Lightly tap on the bolt in the center a wrench or hammer

4) Retighten the two end bolts.

Start your motor. The noise should be completely and immediately gone.

I've done this on a '85 Ninja, a '90 ZX11, and two ZX12s. Simple and effective.

Cam chains are good for making a noise that rises and falls with engine speed, and gets quieter as the engine warms. Good luck with it....
rundog is offline  
post #15 of 20 Old 02-19-2012, 06:49 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Harrisburg, PA
Posts: 14
I like suggestions that take require no money lol. Would it make any difference if the cam chain tensioner wasn't stock? I believe it's an APE, not 100% on that but I'm definitely sure it's not stock. Unfortunately it's back to the old grind at school and I wont be home until spring break, which is another two weeks . I will definitely put this at the top of my to do list though, thanks!
imburning is offline  
Reply

  Kawasaki Forum :: KawasakiWorld.com > Kawasaki Motorcycles > ZX-12R

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki Forum :: KawasakiWorld.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine Clicking Noise Sobe636 ZX-6R 1 03-22-2011 08:12 PM
Strange engine noise? Darriczx12r ZX-12R 15 02-15-2006 08:26 PM
Engine noise @ 4000 rpm in my 2003,does someone know why? zx-12rrider ZX-12R 17 01-22-2004 07:26 AM
Engine Noise Blue9r ZX-9R 12 07-21-2003 04:09 PM
Noise when starting cold engine? HappyCamper ZX-12R 11 09-15-2002 02:51 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome